Ketenondersteuning met een menselijke maat!
Astma, COPD, CVRM, Diabetes Mellitus, GGZ, Ouderenzorg
Informatie / Nieuws  Praktijkondersteuners enthousiast over Care2U
maandag 14 november 2011

Praktijkondersteuners enthousiast over Care2U

Bij gezondheidscentrum Reeshof in Tilburg lopen ze bij nieuwe ontwikkelingen graag voorop. Daarom meldden praktijkondersteuners Anita Remie en Kristel de Hulster zich aan voor de pilot van Care2U. De eerste ervaringen zijn leerzaam en overwegend positief.  Een tip van Anita: "Vergeet die beren op de weg, want die zijn er gewoon niet",

De huisartsen in het Gezondheidscentrum Reeshof maken deel uit van zorggroep RCH. Deze zorggroep besloot begin 2011 om Care2U te gaan gebruiken als ondersteuning van de zorgprogramma’s voor diabetes mellitus en COPD. De wijze waarop Care2U eerder al bij PoZob in de regio Zuidoost-Brabant was ingezet, bleek echter niet te kopiëren naar RCH. Verschillen in werkwijze tussen de zorggroepen vroegen om maatwerk. "Een voorbeeld is dat in de regio Tilburg de huisartsen zelf het voetonderzoek bij diabetespatiënten doen, terwijl dit in Zuidoost-Brabant bij het laboratorium wordt gedaan", legt Monique Joosten, implementatieconsulent bij Care2U, uit. "Zo waren er meer zaken anders. Dit betekende dat we Care2U moesten aanpassen voordat er mee aan de slag gegaan kon worden in de regio Tilburg."

Pilot

Om duidelijk te krijgen wat er precies moest worden aangepast, vroeg Care2U vier huisartsenpraktijken om mee te doen aan een pilot. De praktijk in De Reeshof was er daar een van. Praktijkondersteuners Kristel en Anita wilden graag meedenken in hoe Care2U verbeterd kan worden. Ze vonden het prettig om  invloed te kunnen uitoefenen op het uiteindelijke resultaat. “Het grote voordeel is dat we met elkaar kunnen overleggen. Veel praktijkondersteuners werken alleen en dan betekent zo'n pilot extra werk."

Na een training gingen Kristel en Anita met Care2U aan de slag. Dat ging niet direct probleemloos. De informatie van de training, die enkele maanden voor de start van de pilot was gegeven, was inmiddels weggezakt. Toch pikten de twee het weer snel op. "Het is een gebruiksvriendelijk systeem", zegt Kristel. "Met logisch denken kom je een heel eind." Anita vult aan: "En als je eenmaal bezig bent, dan gaat het prima. Als je bij driehonderd diabeten een behandelscript  hebt gemaakt, dan weet je het wel."

De evaluatiemomenten die volgden bleken voor zowel de praktijkondersteuners als Care2U erg waardevol. "De informatie die wij aan Care2U gaven werd ook echt gebruikt om zaken te verbeteren", zegt Kristel. "Er werd snel op gereageerd."

Twee systemen

De koppeling tussen het HIS en Care2U verloopt prima. Wel betekent het dat de praktijkondersteuners met twee verschillende systemen moeten werken. Dat kost tijd. Toch zien Kristel en Anita ook de voordelen van Care2U. "Straks kunnen we makkelijk informatie uit het systeem halen, zoals resultaatoverzichten per kwartaal van COPD-patiënten. Dat is erg handig", zegt Kristel

Praktijkondersteuners die binnenkort met Care2U aan de slag gaan, hoeven zich geen zorgen te maken, zegt Anita. "Je moet gewoon beginnen en na een paar patiënten te hebben ingevoerd snap je het."

Voor een volgende pilot zouden de twee praktijkondersteuners zo weer meedoen.

Care2U wordt eind 2011 door de diabeteszorggroep RCH in gebruik genomen.

overzicht alle nieuwsberichten